Update voortgang kindergrafveld

Wij willen u graag informeren over de voortgang van het kindergrafveld:

Bijeenkomst 15 februari 2023
Op 15 februari 2023 is een bijeenkomst in de aula geweest waarin we samen met de ouders nagedacht hebben over de mogelijkheden voor het verbeteren van het kindergrafveld. De enquête die onder de ouders/nabestaanden is gehouden, gaf een duidelijk beeld dat het de wens is om niets aan de kindergraven te veranderen. Op basis hiervan heeft de architect Ada Wille een schets gemaakt die recht doet aan deze wens. De graven blijven bestaan, het kindergrafveld zal in het najaar worden opgehoogd. Op het kindergrafveld komt een nieuw nagedachtenismonument naast het bestaande “de parel in Gods hand”. Op het nieuwe monument kunnen ouders/nabestaanden de naam van het kindje laten bevestigen. De bijeenkomst is in harmonieuze sfeer verlopen.

Uitvoering verbetering van het kindergrafveld
Wij zullen in eigen beheer het kindergrafveld gaan ophogen en uitbreiden. De werkzaamheden zullen wij aanvangen op 23 oktober en hopen die op 10 november 2023 af te ronden. Wat gaan we doen:
– Het gedeelte vanaf 1952 tot 1986 – de zuidzijde van het veld – gaan we ophogen; dit veld is door de jaren heen flink ingeklonken. Wij gaan hier alle aanwezige monumenten fotograferen en markeren dmv van piketten. Daarna halen wij de monumenten van het veld en vullen het veld aan. Na het profileren van het veld plaatsen wij de monumenten weer op juiste wijze terug en zal aan het eind van de werkzaamheden het veld ingezaaid worden met een laagblijvend kruidenmengsel. Dit betekent wel dat de huidige beplanting op dit veld komt te vervallen.
– Tussen het veld zuid en noord zullen we waar mogelijk diverse vlinderstruiken plaatsen.
– Het pad dat nu dwars door het veld aan de noordzijde loopt wordt omgevormd tot gras met sierlijke plantvakken. Aan de grafjes zelf wordt op dit gedeelte niets gedaan.
– Er worden 2 bomen bij gepland en diverse bankjes geplaatst
– Op de locatie van het huidige bankje komt het nieuwe nagedachtenismonument te staan waarvan het huidige monument ‘de parel in Gods hand’ de basis wordt.
– In de buurt van dit monument zullen wij een kelderelement ingraven, waarin eventueel kindjes kunnen worden bijgezet waarvan het grafje terug geschonken wordt aan de Stichting. Zo blijven de kindjes op het kinderhofje begraven.
– Waar mogelijk zullen we het veld omranden d.m.v. een haag.
– Als het werk klaar is zijn er +/- 28 extra grafjes bij, dit zorgt ervoor dat we voorlopig op het kinderhofje kunnen blijven begraven.
Wij hopen van harte, door de plek iets liefelijker en intiemer in te richten, dat het niet meer aandoet als een kille plek, maar meer als een bloeiende ‘tuin’.
Wij hopen dit werk eigenhandig en binnen dit tijdsbestek geklaard te hebben. Het kan zijn dat u door de werkzaamheden enig hinder ondervindt, onze excuses hiervoor.

Grafrecht voor het kindergraf
Eind juli hebben de ouders/nabestaanden, een brief ontvangen met de mededeling dat zij voor de periode van 15 jaar “om niet” een particulier grafrecht aangeboden krijgen. Voorheen zijn kindergraven als Algemene graven uitgegeven. De ouders/nabestaanden hebben bij de brief een keuzeformulier ontvangen om aan te geven wel/geen grafrecht te zullen afnemen. Zij die voor een grafrecht opteren zullen een grafakte met reglement gaan ontvangen.

Wel een kindergraf, maar geen informatie ontvangen?
Neem dan contact op met de administratie van het Kerkelijk Bureau. Op werkdagen telefonisch bereikbaar op 071-4012380, van 09.00 – 12.00 uur. Per e-mail; begraafplaatsen@hervormdegemeentekatwijk.nl.