Eerder schreven we al een uitleg over wat biodiversiteit op onze begraafplaats betekend. (zie hier het vorige artikel)
We zijn weer een paar jaar verder en er zijn wat zaken veranderd met betrekking op het onderhoud van de paden.
Daar waar we eerder schreven dat het (on)kruid op de paden beheerd werd door middel van heet water, wat ervoor zorgde dat het bladgroen kapot kookte, hebben we nu gekozen om het mechanisch en in eigen beheer te onderhouden.
Dat wil zeggen:
• Wekelijks met een sleepnet achter een voertuig over de paden om het kiemen te gaan.
• Net ontkiemde (on)kruiden beheren we door middel van periodiek te eggen, aansluitend slepen we dan de paden weer voor de netheid
• Het hardnekkige en dieper gewortelde (on)kruid beheren we door middel van periodiek met een schoffelmachine over de paden te gaan, aansluitend slepen we dan de paden weer om de schoffelsporen uit te wissen.
Deze methode heeft als voordeel dat we het in eigen beheer uit kunnen voeren en daardoor ook een stuk voordeliger is dan uitbesteding aan derden.
Op dit moment denken wij dat dit voor ons de duurzaamste oplossing is, de tijd zal het leren. Innovatie op dit gebied houden wij nauwlettend in de gaten.
De graven en stroken tussen de graven beheren wij nog steeds met elektrische bosmaaiers. Dit is een zeer bewerkelijke manier van beheer, maar op het moment de enige juiste, denken wij. Ook op dit vlak houden wij de innovatie in de gaten.